Modificatie Diamond GSV 3000 Voeding  ( 2014 )
Voor een collega zendamateur een backlight gemaakt voor de Volt- en Ampere meter in een Diamond voeding. Dit werd  terecht als een storend gemis ervaren voor deze prima voeding.
-- Rechts het eindresultaat
-->>


Aan weerszijden een witte Led met in serie een R van 1K, daarna het geheel afgeplakt met een stukje zwart karton.

Ombouw PC-voeding naar 13.8V / 20Amp  ( 2003 )
Idee en schema van de stuurprint uit de Electron ,maandblad van de Veron. In een drietal artikelen wordt hier de
werking en de ombouw van een schakelende PC voeding beschreven zodat die voor onze zenders gebruikt kan worden.

In principe zijn alle nog werkende voedingen uit een PC zijn bruikbaar, echter niet allen zijn zondermeer om te bouwen tot 20Ampere. Je kunt het beste een voeding nemen die in het 12V gedeelte al een zware diode heeft ( dezelfde als in het 5V circuit ), dan hoeft alleen de smoorspoel aangepast te worden. Anders eerst de diode vervangen.
De stuur en regel IC,s  LM339 en TL 494 zijn opnieuw te gebruiken, voorzichtig desolderen uit de bestaande print. Op deze manier heb ik een tweetal PC voedingen omgebouwd, een standaard  8Amp en de andere tot 20 Amp.
Ze werken beide prima geheel storingsvrij op alle frequentie banden  in combinatie met de Kenwood TM 733E. In het December nummer ( deel 2 )  is het schema te vinden. Let wel even op de Errata in het Januari nummer  ( deel 3 ) waar er een aantal foutjes eruit worden gehaald die in het schema waren geslopen 

Electron
Artikel
Deel-1 
(09-2003 )

Deel-2
(12-2003 )

Deel-3
( 01-2004)
Als aanvulling heb ik de voeding voorzien van een temperatuurs afhankelijke ventilator regeling mbv een NTC en LM 317 zodat het toerental regelbaar is en de voeding fluisterstil wordt. Schema uit de Elektuur.Voor de NTC had ik nog een type van 1500Ohm liggen,schroef deze op de koelplaat en in combinatie met R1 van 4700Ohm werkt dit prima. Dus voor elke waarde van de NTC even experimenteren met R1 ( de ventilator moet nog net draaien ). Als de voeding warmer wordt, daalt de R waarde van de NTC en deze stuurt de LM 317 verder open.
PCB / Layout van de voedingsprint in Layo1 formaat beschikbaar Schema ventilator regeling

Aanpassing Manson voeding EP-920/925  ( 2012 )
Voor mijn 20 Amp Manson voeding, nu in gebruik bij de Kenwood TM733 vond ik op de site Mods.dk de volgende aanpassing. Hier is de originele tekst in Duits.
De ventilator in deze voeding slaat nogal vaak aan, ook bij alleen ontvangen als je maar 2 Amp trekt,waarbij deze zeer luidruchtig is.De aanpassing bestaat hieruit dat de nu ventilator konstant op een laag toerental draait, en zo voor voldoende koeling zorgt en slaat pas op volle sterkte aan bij hogere stroomafname.
Haal 1 draad los van de thermische schakelaar die op de koelplaat zit ( deze OPEND bij temperatuur stijging ), en plaats hier een potmeter van 1500 Ohm tussen. De waarde is niet echt van belang.Stel nu de potmeter zo in dat de ventilator langzaam draait, en dus fluisterstil is, wordt de voeding te warm, dan werkt de thermische schakelaar normaal en slaat de ventilator met full speed aan. Echt een aanrader om dit te modificeren.Datasheet
Manson
Overspanings beveiliging , standaard is deze voeding  NIET voorzien van een beveiliging. Het hier toegepaste relais kan een vermogen verwerken van 240W dus meer dan 17Amp bij 13.8V


Schema uit Elektuur HG Gids 2002   
PCB afmeting 73x43mm

Regelbare voeding 1.25- 25V  max  3Amp
Deze universeel toepasbare voeding is gemaakt rondom het IC LM350K. Deze variabele spanningsregelaar heeft een interne kortsluitbeveiliging en temperatuur compensatie, dus daar hoeven we ons niet druk om te maken .Hier is als spanningsbron een oude trafo van een Inventum elektrische zwakstroomdeken gebruikt. Deze kan prima 24V bij 3 Amp. leveren - dan heb je daar ook weer een nuttige toepassing voor. Het schema komt uit de Electuur Halfgeleidergids van 1985, een oldtimer dus.Het geheel is traditioneel van opzet en heeft maar een paar externe onderdelen nodig.Let wel op de koeling van de LM350 bij lagere uitgang spanningen in combinatie met hoog vermogen

Klik voor vergroting

Na ruim 20 jaar dienst de voeding een upgrade / facelift gegeven in de vorm van een nieuwe stuurprint 


en een digitale Volt/Ampere meter ( lees meer )