Loewe-Opta Luna 55-545W Radio   ( 2013 )
Ik kreeg de vraag van een buurtgenoot of er belangstelling was voor een oude radio ( die zou bij de aanstaande verhuizing weggedaan worden ). Het bleek een Loewe-Opta Luna 55 te zijn. De radio "deed" het niet meer en de kast was moeders mooiste ook niet meer maar mijn belangstelling was gewekt. Op het internet nadere info en schema gezocht met het volgende resultaat:
Fabrikant/ Merk / Land
Bouwjaar
Buizen / Gelijkrichters
Principe
Afstemkringen / Banden
Spanning / vermogen
Luidsprekers
Materiaal / Vorm
Afmeting / Gewicht
Prijs jaar van verkoop
Loewe-Opta / Duitsland
1954 - 1955  
ECC81 , ECH81, EF41, , , EL41, AZ41 / AEG 250C75
Super-Heterodyne: IF-Freq 464 of 373/100700 Khz
6 AM en 9 FM circuits / Lange- en Middengolf omroepband en FM
Wisselsstroom voeding ( AC ) 110, 127, 150, 220Volt  - 45Watt
1 resp 2 ( 2e voor hoge tonen ) + externe aansluiting
Houten koffer / Tafelmodel met drukknoppen
500x345x220mm / 10,9kg
249,00 DM
Bron: www.radiomuseum.org
Er bleken 2 schema's te bestaan, Ausgabe 1 van 25-11-'53 en Ausgabe 2 van 28-01-'54 met als grootste verschil dat bij Ausgabe 2  geen gelijkrichtbuis AZ41 maar een  AEG B250C75 seleen gelijkrichter toegepast is en tevens een extra hoge tonen luidspreker, hetgeen ook bij dit exemplaar het geval was. Nader onderzoek wees uit dat helaas de glazen schaalplaat bij een asgat gebroken was, de schaaldraad kapot was en het schaalverlichtings lampje het niet meer deed. Dit lampje meteen vervangen door een werkend exemplaar. Vervolgens hier en daar wat spanningen na gemeten volgens schema, en een paar buizen ( de ECH81 en de EABC80 ) uitgewisseld die hier  in het "magazijn" lagen. Er was wel ruis en een klein brommetje maar nog geen audio. Na wat QSO's op de lokale frequentie 145.200 op 2 Meter band kreeg ik een EF41 aangeboden, en na plaatsing van deze buis kwam de Loewe weer tot leven !! Vervolgens met de afstem-C aan de slag want deze draaide veel te zwaar. Met wat Imal op het asje, de drukstift aan de achterkant iets te lossen en daarna - tig keer heen en weer draaien lukte dit ook weer om hem weer goed gangbaar te maken Tot slot nog het probleem van de schaaldraad, hoe deze weer op de originele manier om de polies en afstem C te krijgen. Na een aantal pogingen en manieren met een proefdraad zag ik het "licht "en een stukje 1mm nylontouw van een Luxaflex klaarde de klus.
 Later na de ervaringen met de Potsdam radio, ook hier de anode condensator ( C58 )  van de eindbuis preventief vervangen.
Na wat verder poets- en schoonmaakwerk van knoppen, schakelaars en kast heeft deze Loewe Opta Luna55 hier weer een nieuw leven gekregen een speelt als een tierelier met een nostalgisch MG geluidje uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw met  herinnering aan
 Radio Noordzee en Veronica.



Hieronder nog een aantal foto's van het binnenwerk van de Loewe-Opta

looprichting vernieuwd schaalkoord

looprichting vernieuwd schaalkoord

Omdat de AEG Seleen gelijkrichtcel na enige tijd steeds meer kuren begon de krijgen in de vorm van af en toe een brom en de verhalen die ik hoorde over de stank die een defecte seleencel kan geven heb ik besloten om het werk over te laten nemen door een 4-tal diodes - in dit geval MUR1100E ( 1000V bij 1Amp  uit de junk-bak)  zodat dit euvel ook getackeld is.

Diodes als brugcel geplaatst op een stukje printplaat
en geïsoleerd met krimpkous

een heel stuk kleiner dan de originele AEG Seleen cel !
Na een drietal jaren van trouwe dienst kreeg de Loewe-Opta weer wat kuren. Na een aantal waarschuwingen in de vorm van een aantal tikken/ knakken tijdens de ontvangst stopte de ontvanger er midden 2016  toch mee, geen geluid meer ! Hier en daar wat spanningen gemeten, die weken wel wat af maar niet verontrustend. De eindbuis vervangen door een ander exemplaar nu was weer heel zacht en vervormd enig geluid hoorbaar. Vervolgens een aantal grotere C's losgehaald en doorgemeten beginnend vanaf de eindbuis. Elco C51, koppel C41 en C42 allen in redelijk staat. C45 bleek de boosdoener !  Tussen de uitgang van de AM en FM detector / audio voorversterker buis EABC 80 (anode pen 9 op spannings- deler R22/R24) en massa zit een
ontkoppel "teer" Condensator van 50 nF die doorgeslagen was.

Doorgeslagen C45 -  Bruin in het midden

Vervangende C45 - 0.047uF
Voorjaar 2018
 naast de audio ook een dikke vette brom uit de luidspreker. Een van de twee afvlak elco's - C50 -  in de voeding was na 64 jaar trouwe dienst slechts enkele nFarad's ipv de 50 uF. Een vervangend exemplaar ingezet en de brom geheel verdwenen.

kijkje vanaf de onderzijde ( met vervangen C58- rechts boven en brugcel - rode en blauwe draden)