CI-V Interface -- USB schakelautomaat  ---  Koppeling Kenwood<-> Computer ---  DTMF Encoder

CI-V Interface -  USB & RS232  ( 2014 )
Voor de computer besturing van zend/ontvangers wordt al sind 1980 door een aantal fabrikanten gebruik gemaakt van het zogenaamde CI-V protocol.De open Collector-line structuur maakt het mogelijk om meerdere apparaten tegelijk via dezelfde "Single Wire " aan te kunnen sturen. De standaard baudrate was1200 Baud, maar tegenwoordig kunnen de meeste apparaten wel zonder problemen op 19.200 bps draaien.  ICOM en Ten-Tec maken o.a. gebruik van CI-V. Een simpel interface is nodig om de signalen vanuit de PC naar TTL niveau om te zetten.  Hier een tweetal experimentele  uitvoeringen mbv een MAX 232 chip 
een RS232 en een USB versie

Principe schema van een CI-V interface met de MAX232. Hier is gebruik gemaakt van een 78L05 IC ipv een zehnerdiode om de  5Volt voedingsspanning uit de Compoort te halen

Compleet gebouwde uitvoering met jumpers tussen de RTS en DTR lijn om te kunnen experimenteren
 ( voor PTT aansturing )
 
Aansluiting op RX / TRX met 
3.5mm Jackplug
PCB afmeting 32x50mm

Om een USB uitvoering te maken is gebruik gemaakt van een Virtuele Compoort mbv een PIC F18F2550 gevonden op deze site.  Werkt prima onder Windows Xp en WIN7-64  

Het mixen van deze twee schema's heeft als resultaat een CI-V interface met USB aansluiting
PCB afmeting 35x55mm

- The CI-V bus allows collisions -  dwz botsingen tussen TX en RX die tegelijkertijd Hoog en Laag willen sturen op dezelfde poort vandaar toch de tussenkomst van de MAX 232 ivm begrenzing en beveiliging van de microprosessor

PCB afmeting 35x56mm

USB / PS-2  Schakelautomaat voor en door de PC
Moderne PC's met een ATX moederbord hebben niet meer een 220V uitgang op de geschakelde voeding zitten, het is dus niet meer mogelijk om met de aan/uitschakelaar van de pc alle randapparatuur gelijktijdig in te schakelen.Nu kun je dit natuurlijk ook doen met een schakelbox uit de bouwmarkt, maar hier zit ook vaak apparatuur op die niet direct PC gebonden is.  Een prachtige oplossing om toch alles gelijktijdig te schakelen, dus de PC en alle randapparatuur hiervoor is de volgende schakeling, die gebruikt maakt van de 5V op een USB poort.( Je kunt natuurlijk ook een ongebruikte PS-2 aansluiting nemen).  Alweer een ontwerpje uit de Halfgeleidergids van Elektuur 1999. De eerste versie is hier al jaren in gebruik en ingebouwd in een kunststof boxje. Het schakelrelais neemt 100mA, de maximale stroom die per USB poort afgenomen mag worden. Nu liep ik toevallig tegen een  Solid State Relais van Sharp aan en wel het type S201SO6V een triac schakelaar van max 3Amp dus ruim voldoende voor dit doel. De stroom door de IR led is hier gemeten op 17.5mA met 2x 100 Ohm als voorschakel weerstand. ( toevallig 2x 100 omdat die hier ruim voorhanden waren ). Zeker toch een inwendige weerstand want volgens de wet van Ohm  -   5V delen door 200Ohm -  is toch altijd nog 25mA !! . Dus nu is deze geheel electronische USB schakelaar hier in gebruik met dump onderdelen bijna voor nop.... en veel bouwplezier
Download


Datablad
Sharp
S201S06V

Principeschakeling Elektuur Juli-Aug 1999

Interne opbouw Solid State Relais van Sharp




Aansluit schema SSR , + en - van de stuurspanning  en 220V schakeluitgang  en  3 externe componenten
met eventueel schakeltor hier niet van toepassing.

Box met "gewoon" schakelrelais
Printafmeting  45x60mm

SSR ingebouwd onder WCD op rechter foto
Printafmeting  45x75mm

DIGI-mode Interface  Kenwood TS2000 < --- > / Soundkaart
De koppeling van de Kenwood TS 2000 en de PC loopt via een 9-polige Sub - D kabel van de RS323 poort  naar de CAT- interface op de transceiver. Ik gebruik hier voor alle programma's een Baudrate van 57600bps. De Compoort snelheid op de PC moet hoger zijn om geen vertraging te krijgen  Zo zijn alle menu's en geheugenplaatsen van de transceiver met het MCP-2000 programma in te lezen en weg te schrijven en natuurlijk in een file op te slaan. Dit freeware programma wordt door Kenwood beschikbaar gesteld.Tevens is de TS 2000 geheel via de PC te besturen met diverse programma's. Het officiële programma  van Kenwood is ARCP-2000, maar met de gratis programma's  HAMRadio de LUXE  en ARCSII  geschreven door radioamateurs gaat het minstens zo goed en zomogelijk nog meer mogelijkheden.

Ook het interne Packet modem werkt via de CAT interface. Zelf gebruik ik het programma AGW packet engine in combinatie met UISS software voor de communicatie via ISS- Space Station.
Voor een goede instelling / initialisering  van het modem en gebruik in de KISS mode via FlexNet verwijs ik graag naar de. Hier staat alles perfect  - in het duits- beschreven met foto's.

Voor extern modem / Interface gebruik heeft de TS2000 de ACC2 connector aan de achterzijde. Via deze 13-polige plug is de RX en TX en PTT zowel voor de Main en Sub in 1200 en /of 9600Baud te gebruiken. Om het ompluggen zoveel mogelijk te beperken heb ik onderstaande  schakelprinten ontworpen.
Download

 

Eenvoudige interface

Soundkaart schakelprint
De meest linker modulaire RJ45 stekker komt vanaf de TS2000.Nu is met de bovenliggende tuimelschakelaar de keuze te maken tussen het audio van de Main-of Sub ontvanger. Daarna via de schuifschakelaar naar de Line-in van de soundkaart of naar het 9K6 packet modem.De PTT  loopt via de mini DIN plug naar de RS232 COM2 in een Sub-D connector en is zichtbaar als de oranje Led brandt.In de Sub-D connector zit tevens de koppeling Line-in / Line Out van de soundkaart.
De rechter print met draaischakelaar is ervoor om de Line-out van de soundkaart te verdelen. Hoofdkeuze zijn de speakerboxen, vervolgens Sub-Dconnector, ( output digitale modes ), en als laatste naar de externe Morse decoder.Keuze zichtbaar gemaakt dmv Led 's


Onderstaand schema is de gebruikte PTT schakeling Dit is een rechtuit rechtaan schakeling.Hier in dubbele uitvoering. Dus zowel schakelend op de DTR als RTS lijn van de Com poort.Je kan ook de halve schakeling toepassen.Dus alleen DTR of RTS.( Afhankelijk van de software )
De gebruikte transistor is niet kritisch, elke TUN- NPN  bv BC148, BC547  werkt prima .

 
PTT print passend in 25pens  Sub-D connector



Enkelvoudige PTT print passend in 20mm PVC buisje


Een volgende stap was het maken van een geheel galvanisch gescheiden interface voor Digitale modes via de soundkaart .Het voordeel hiervan is dat als bij het eventueel ontbreken van een gemeenschappelijke massa tussen de PC en de randapparatuur er GEEN spanningsverschillen kunnen voorkomen die de PC of de zend/ontvanger kunnen beschadigen.
Onderstaand het schema, ontstaan door een mix te maken van een aantal  ontwerpen gevonden op internet.

Klik op schema voor vergroting

PCB Galvanisch gescheiden DIGI- interface
De PTT aangestuurd door de COM poort  zowel via de DTR en RST- keuze via de gebruikte software - uitschakelbaar om ongewenst uitzenden te voorkomen, geheel ontkoppeld via een Optocoupler CNY17 en met LED aanduiding tijdens het zenden.
 

Gemonteerde printplaat  DIGI-Interface in combinatie met de Sound- switch

Vernieuwde uitvoering met Mute-schakelaar  en MorseDecoder aansluiting

DTMF encoder
Een aantal jaren geleden ontstond het idee om een DTMF - ( Dual Tone Multi-Frequency ) toongenerator te bouwen om met name het Weerstation PI8BLY in Assen te kunnen bedienen. Na wat zoeken kwam ik in contact met Kees Pe1BEY waarvan ik een bruikbaar schema kreeg, helaas zit hier een encoder IC in  - de MC14410-  die nu misschien moeilijk te verkrijgen is. Het ontwerp bezit een PTT schakeling die actief is zodra een toets ingedrukt wordt en vertaagd uitschakeld. Ik heb een en ander in een handzame behuizing ondergebracht, 80x100mm dik 40mm en de voeding komt uit de microfoonplug van de  Kenwood set ( 8 V ) wat ruim vodoende is. De microfoon kan via de DTMF interface gewoon doorgekoppeld worden naar de TRX set.  Led Indicatie voor Power On ( groen ) en PTT ( rood )
DTMF
encoder
 
Schema

 
PCB

Vooraanzicht

2x 8-polige microfoon chassisdeel
 ( doorkoppeling)

en aan uit schakelaar

ATMega8 microcontroller versie op deze pagina

Printopbouw - Klik voor vergroting